6 criterii pentru alegerea eficientă a grătarelor profesionale HoReCa

28/10/2022
de catre Sorina Altiparmak

Dacă restaurantul tău dorește să ofere clienților meniuri ce conțin carne sau preparate din carne, atunci cu siguranță este necesară achiziționarea unui grătar profesional. În alegerea unui asemenea echipament HoReCa este important să se țină de spațiul de care dispui în bucătărie și de meniul pe care îl oferi clienților tăi.

Există mai multe tipuri de grătare profesionale HoReCa dintre care poți alege, cum ar fi grătare profesionale electrice, grătare pe gaz sau mai rar, cu cărbune. Acesta ar putea fi primul criteriu de selecție, în funcție de sursa de energie care există în bucătăria profesională. Care ar fi însă alte criterii pe care le poți lua în seamă atunci când dorești să beneficiezi de avantajele utilizării unui grătar profesional?

1) Spațiul disponibil

În funcție de mărimea și de configurația bucătăriei profesionale ai de ales un grătar cu dimensiuni potrivite pentru spațiul existent. De exemplu, poți opta pentru opțiunea flexibilă a unui grătar de banc, ce se poate monta sau așeza pe un banc din inox și care nu ocupă mult spațiu.

Altă variantă ar fi alegerea unui grătar cu suport, care prezintă și spațiu de depozitare. Acest tip de echipament se poate insera în mod ergonomic în cadrul bucătăriei profesionale. Este important să iei exact dimensiunile spațiului și de ales modelul de grătar profesional în funcție de acestea. Amenajarea unui grătar ține cont și de amplasarea hotelor sau altor zone de evacuare.

2) Electric sau pe gaz?

Am menționat anterior principalele două surse de energie prin care se alimentează un grătar profesional. Fiecare prezintă avantajele sale. De exemplu, un grătar electric este mai ușor de utilizat, este mai versatil și poate fi mutat, mai ales dacă este un model de grătar de banc. Un asemenea grătar încălzește și rumenește rapid și uniform carnea, conferindu-i un gust și un aspect excelente. În plus, nu elimină mult fum.

Un grătar pe gaz prezintă avantajul că se încălzește mai repede și de asemenea, rumenește mai repede carnea, în același timp o pătrunde și o frăgezește, conferindu-i un aspect suculent. Un grătar pe gaz poate elimina ceva mai mult fum, însă dacă prezintă sistem de anti-aprindere a grăsimilor, acest inconvenient poate fi minimizat.

3) Puterea

Fiecare model de gril are o anumită putere. Acest lucru înseamnă că se poate încălzi mai repede și că prăjește mai eficient carnea, atunci când este setată din termostat o anumită temperatură. De asemenea, un grătar cu o putere mai mare va avea o temperatură mai mare de prăjire. În acest caz trebuie să se țină cont și de consumul de energie.

4) Dotarea cu termostat reglabil

Atunci când alegi un model de grătar, acesta trebuie să fie echipat cu termostat reglabil. În acest fel controlezi și ajustezi temperatura pe toată durata procesului de gătire al cărnii. Unele grătare prezintă două sau mai multe plite de gătire, fiecare cu termostatul aferent, pentru pregătirea în paralel a mai multor tipuri de preparate din carne.

5) Tipul de placă

Fiecare grătar profesional este dotat cu un anumit tip de plăci pentru prăjire. În funcție din materialul din care sunt fabricate și de prezența sau absența striațiilor, plăcile vor conferi anumite particularități cărnii. De exemplu, un grătar ce prezintă placă din oțel este mai ușor de utilizat, este economic, dar carnea necesită ceva mai mult timp de gătire. Există și versiuni de placă din oțel cromat ce transferă mai eficient căldura alimentelor și care previn lipirea acestora.

Grătarele mai pot fi dotate cu plăci din fontă care prezintă un randament ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp. Grătarele ce conțin rocă vulcanică oferite de Ideal Inox nu elimină mult fum înteucat grilaje sunt poziționate în V, astfel că nu va ajunge grăsimea pe roca vulcanică, aceasta fiind colectată intr-un sertar. De asemenea, sunt  ușor de curățat, placa fiind detașabilă.

Striațiile contribuie și ele la gustul și aspectul cărnii. Un grătar plat, fără striații permite păstrarea grăsimilor în interiorul cărnii, conferindu-i un aspect mai suculent și prevenind arsurile. O placă striată permite în schimb scurgerea grăsimilor și oferirea unor produse mai prăjite. Poți alege în schimb și modele de grătar profesional care sunt echipate cu ambele tipuri de plăci (netede și striate).

6) Dotările existente

În funcție de tipul de meniuri oferite clienților tăi poți alege un model de grătar mai complex, care este echipat pentru o utilizare eficientă și pentru un volum mai mare de lucru. Este important să fie echipat cu sertar sau tavă de scurgere a grăsimilor, să aibă finisaje calitative, picioare reglabile pe înălțime dacă este grătar cu suport sau să fie ușor demontabil, pentru a permite o curățare ușoară.

Având în vedere cele prezentate, vei putea alege mai ușor tipul de grătar profesional care va îndeplini cu brio cerințele bucătăriei și va oferi preparate din carne ce-ți vor delecta clienții!

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un Review