Ce este o marmită și la ce o folosim?

06/06/2022
de catre Sorina Altiparmak

Potrivit micul dicționar academic, ediția a II-a,Academia Română, Institutul de Lingvistică, Editura Univers Enciclopedic, 2010 ”marmită sf [At: PONI, F. 126 / Pl: ~e / E: fr maranite] 1 (Fîr; îs) ~ta lui Papin Dispozitiv format dintr-un vas cilindric de metal închis ermetic cu un capac, cu ajutorul căruia se demonstra forța elastică a vaporilor de apă. 2 Vas mare de fier cu două toarte și cu capac, în care se transportă mâncarea caldă. 3 Scobitură formată prin eroziune în albia unui rîu”.

Marmită – prima definiție - echipament HoReCa

Marmita este un utilaj HoReCa, des întalnită în bucătariile profesionale unde se gătesc cantități mari de preparate, precum ciorbe, supe, sosuri, crème, etc.

Pe scurt, marmita este formată dintr-o oală închisă ermetic cu un capac pentru a nu pierde caldura. De asemenea, aceasta este prevazută cu un robinet de scurgere, ceea ce facilitează evacuarea preparatului. Totodată, datorită sistemului de golire este ușor de curățat.

Marmitele profesionale şi rezistente sunt confecționate din inox, iar temperatura de lucru este reglabilă. De asemenea, acestea sunt dotate cu izolaţie termică pentru a împiedica transferul de căldură şi, astfel, să te poţi bucura de un consum de energie redus, utilizând cu până la 40% mai putina energie decât tigăile, oalele tradiționale. Echipamentele se pot alimenta cu apă rece sau caldă.

Unul dintre avantajele pe care le oferă acest tip de utilaj profesional este rapiditate. Astfel, supele, ciorbele, sosurile se prepară într-un timp foarte scurt.

Ce tip de încalzire folosește o marmită?

  1. ÎNCALZIRE DIRECTĂ – încălzirea este aplicată direct sub vasul de gătire (oală)
  2. ÎNCĂLZIRE INDIRECTĂ-  încalzirea este aplicată sub un vas cu apă în care este introdus vasul de gatire ( preparate sunt gătite la bain-marie).

Beneficiile încălzirii indirecte sunt:

  • Sosurile, cremele, nu se ard
  • Preparatele nu necesita supravehere

Ce tip de alimentare folosește o marmită?

  1. Alimentarea electrică
  2. Alimentarea la rețeaua de gaze
  3. Alimentarea la butelie

Îți doresti o marmită profesională?

La Ideal Inox ai de unde alege!  Îți punem la dispoziție atât marmite alimentate electric, cât și marmite alimentate la rețeaua de gaz sau la butelie. În funcție de necesitate poți opta pentru o marmită cu o capacitate de 80 litri, de 100 litri,  de 150 litri sau 250 litri.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un Review