Sfaturi pentru a îmbunătăți eficiența energetică în bucătăria ta profesională

15/12/2022
de catre Sorina Altiparmak

 

Eficiența energetică este un aspect important de care trebuie să se țină cont într-o bucătărie profesională. Achiziționarea unor echipamente profesionale HoReCa ce sunt economice din punct de vedere energetic, reduce considerabil costul utilităților și contribuie inclusiv la protejarea mediului înconjurător.

Atunci când dorești să reduci din cheltuieli pe termen lung, este esențial să optezi pentru soluții ce contribuie la sporirea eficienței energetice în restaurantul sau bucătăria ta profesională. Pentru a acționa eficient, trebuie să afli care sunt echipamentele și sistemele ce consumă cea mai multă energie.

Printre cei mai mari consumatori de energie sunt sistemele de aer condiționat, de ventilație și încălzire și sistemul de iluminat. Pentru fiecare din aceste categorii se pot realiza modificări ce contribuie la eficiența energetică totală. Îți prezentăm câteva sfaturi recomandate de numeroși specialiști din industria ospitalității pentru a obține eficiența energetică.

1) Reducerea consumului de energie la utilajele profesionale de bucătărie

Echipamentele ce consumă cea mai multă energie sunt echipamentele frigorifice (frigiderele și congelatoarele), urmate de friteuze, grătare, aragaze sau de utilaje tip bain marie. Un prim pas în direcția economiei de energie este achiziționarea de echipamente profesionale de bucătărie (frigidere, grătare profesionale, fiteuze etc) ce prezintă un consum redus de energie.

În cazul frigiderelor este important să asiguri un flux de aer în jurul echipamentului, pentru a nu pune presiune pe condensator. De asemenea, asigură-te că ușa se închide etanș, setează ciclurile de dezgheț la patru pe zi și înlocuiește agentul frigorific atunci când acesta se află la un nivel scăzut.

Celelalte echipamente HoReCa trebuie de asemenea, alese ținând cont de clasa energetică din care fac parte, astfel încât să existe o contribuție minimă la consumul total de energie. Aceste aparate se pot deconecta atunci când nu sunt folosite.

Vasele și tacâmurile se recomandă să fie  spălate folosind mașina automată de spălat vase. Este importantă încărcarea la maxim a acesteia pentru a limita timpul de funcționare și a oferi un randament mai bun.

Alege modele de utilaje HoReCa de înaltă eficiență energetică, fabricate din materiale durabile și calitative.

2) Eficientizarea consumului de energie pentru sistemele de răcit sau de încălzire

A asigura o temperatură optimă într-o bucătărie profesională necesită de asemenea, consum de energie. Însă, din fericire, există câteva soluții pentru economisire și în acest sector. Pentru început, se pot achiziționa aparate de aer condiționat ce sunt eficiente energetic. După o utilizare mai îndelungată se recomandă înlocuirea filtrelor de aer.

O altă soluție constă în montarea unui termostat reglabil, ce poate fi programat în funcție de gradul de ocupare al restaurantului sau de nivelul de lucru din cadrul bucătăriei. Se recomandă o temperatură de 21 de grade pe timpul zilei și scăderea acesteia, atunci când nu există activitate. Orice grad în minus înseamnă o reducere cu 4% a consumului de energie.

3) Eficientizarea sistemului de iluminat

Un prim pas este înlocuirea echipamentelor de iluminat cu sisteme ce utilizează tehnologie LED. Consumul de energie se poate reduce cu un procent considerabil, de peste 50%. Un alt pas important este montarea unor senzori de mișcare la toalete sau în zona de depozitare, astfel încât sistemul de iluminat să nu fie activ atunci când nu este necesar.

4) Alte sfaturi pentru sporirea eficienței energetice

Întreținerea corespunzătoare a echipamentelor HoReCa – Există câteva măsuri care pot fi luate și care contribuie la eficientizarea consumului energetic. Utilajele și echipamentele de bucătărie profesională ar trebui să fie periodic curățate și întreținute în parametrii optimi. De exemplu, serpentinele condensatorului echipamentelor frigorifice trebuie să fie curățate periodic, pentru a putea elimina eficient căldura.

 

O altă modalitate de a reduce cheltuielile este de a gestiona consumul de apă. La nivelul spălătoarelor pot fi montate dușuri cu pulverizator care au capacitatea de a reduce debitul de apă consumat. 

Aplicând aceste soluții vei realiza o economie energetică semnificativă, reducând costurile pe termen lung și totodată având grijă de mediul înconjurător.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un Review